Over de stichting


Introductie

Winterswijk kent van oudsher een groot aantal speeltuinverenigingen die allemaal in hun eigen gebied de mogelijkheid bieden aan kinderen om op een veilige manier te spelen. ’t Kreil is de oudste van deze locaties en is sinds 1949 gevestigd aan de Dingstraat, tegenover het politiebureau. 

De geschiedenis van de speeltuinen in het algemeen kenmerkt zich als roerig. De grootste verandering vanuit de overheid is het Attractie-besluit uit 1998, een regeling die de veiligheidseisen aan de speelmaterialen behoorlijk aanscherpt. Voor ’t Kreil was dit de aanleiding voor een grote renovatie van het buitenterrein. Dit momentum is door het toenmalige bestuur aangepakt om de speeltuin door te laten groeien tot ‘delta-tuin’: een speeltuin waar niet alleen ruimte is voor kinderen om te spelen, maar waarbij ook een wijkfunctie wordt vormgegeven.

Nieuwbouw 2008: ontwikkeling van de wijkfunctie

In 2007 kwam het bestuur van ’t Kreil tot de conclusie dat het gebouw waarin de activiteiten plaatsvonden dringend toe was aan een upgrade. Het bestaande gebouw begon gebreken te vertonen en voldeed niet meer aan de veiligheidseisen. Uiteindelijk is na inspectie van een aannemer besloten tot nieuwbouw. De benodigde fondsen voor deze nieuwbouw zijn door het bestuur door middel van een forse bijdrage van de KSB bijdrage van de gemeente, fondsenwerving en de geweldige inzet van de gebruikers bij elkaar gehaald. Hierdoor werd de speeltuin in 2010 de trotse eigenaar van een nieuw, stenen gebouw met twee zalen, een ruime keuken, voldoende toiletten en ruimte voor een kantoortje voor eigen gebruik.

Met de ingebruikname van het nieuwe gebouw nam ook de ontwikkeling van de activiteiten een grote vlucht. Doordat er nu twee ruimtes beschikbaar zijn, konden meerdere verenigingen een plek vinden om samen te komen en kon het bestuur tegemoetkomen aan de groeiende vragen uit de gemeenschap.  Door deze ontwikkelingen waarbij het aantal activiteiten sterk groeide, was de oorspronkelijke basis van een vereniging niet meer afdoende. Om te zorgen voor meer stabiliteit en slagkracht heeft het bestuur de transitie van vereniging naar stichting ingezet. Deze transitie is in 2014 bekrachtigd met nieuwe aktes en statuten. Ook is de aanduiding ‘speeltuin’ uit de naam verdwenen, om zo aan te geven dat er meer gebeurt in ’t Kreil dan samen spelen.

Activiteiten en samenwerking 

’t Kreil heeft de uitvoering van het Attractie-besluit opgepakt als uitdaging om hun rol in de wijk verder te kunnen laten groeien. Nieuwe activiteiten werden opgezet op basis van vragen uit de gemeenschap. Denk hierbij aan de inloopochtend voor (allochtone) vrouwen en een koffieochtend voor ouderen. Hieruit ontstonden weer nieuwe activiteiten, zoals handwerk- en naailes voor de (allochtone) vrouwen. Vanuit deze ochtenden zijn er vrouwen gestart met Nederlandse taallessen om zich zo beter in de maatschappij te kunnen handhaven. Naast deze vaste ochtenden heeft ’t Kreil een groot aantal andere activiteiten ontwikkeld. Denk hierbij aan de kidsclub, en de DJ-cursus en vinden er incidentele activiteiten plaats zoals Burendag of een creatieve avond of middag.

De initiatieven vanuit de jongeren hebben geleid tot een samenwerking met het jongerenwerk. Na de succesvolle start van de Hang Out is er samenwerking met SPOT ontstaan en is het een van de belangrijkste signaleringsmomenten voor jongeren in een wat zwakkere positie.

Naast onze eigen activiteiten weten ook veel verschillende initiatieven uit de gemeenschap ons te vinden. Zo worden op regelmatige basis ruimtes gehuurd door een schietvereniging, Buurtvereniging De Lijster, Postzegelclub De Klomp, de Zonnebloem, Stichting Sociaal Steunpunt en de Voedselbank, de jongerenafdeling Jong & Out van het COC, VB&T VvE diensten Winterswijk en niet te vergeten de Gemeente Winterswijk met de Kletsplek voor nieuwkomers. In 2019 is in het kader van Armoedevrij Winterswijk 2040 daar een samenwerking met de werkgroep Taboe doorbreken bijgekomen. Hoewel deze opgave gestopt is door de gemeente, onderzoekt de stichting hoe ze dit verder kan oppakken.

Naast onze huurders hebben we ook een aantal WEP plekken ter beschikking. Daarnaast kunnen we, nu we ook de SBB erkenning hebben, aan MBO-ers stageplekken aanbieden.

Helaas kunnen niet al onze ideeën uitgevoerd worden door een tekort aan ruimte en faciliteiten. Zo ontvangt de stichting krijgt steeds meer signalen dat er ook in Winterswijk sprake is van eenzaamheid. Met name in de groep oudere bezoekers is een groeiende behoefte aan sociale contacten. Graag willen we dit invullen met samen koken en samen eten. Dit niet alleen ter bestrijding van de eenzaamheid maar vooral om kennis te maken met elkaar en andere culturen. Ook is er behoefte aan bewegen voor ouderen, met name vanuit de islamitische dames. Het gaat hierbij niet alleen over het bewegen maar zeker ook over sociale contacten. 

Naast een groeiende behoefte voor activiteiten voor ouderen zien we die ook terug bij kinderen/jongeren. Wil deze groep bewegen/sporten, dan is daar in verenigingsverband volop mogelijkheid toe. Maar er is ook behoefte aan andersoortige activiteiten, zoals blijkt uit het laatste BOS-rapport van de gemeente. Hiervoor zijn gesprekken gaande met de gemeente. Daarnaast zijn er ideeën voor culturele activiteiten als jeugdtoneel, muziek maken of kunstzinnig bezig zijn, naast andere jongerenprojecten als voorlichting en laagdrempelige begeleiding bij schoolwerk. 

Nieuwe ontwikkeling: verhuizing!

In 2018 in het bestuur van de stichting door de gemeente benaderd met de vraag om na te denken over verhuizing naar een andere locatie. De ontwikkeling van het stedelijk gebied, met daarbij de vraag naar betaalbare woningen en verkeerstechnische aanpassingen maakt de huidige locatie voor de gemeente aantrekkelijk voor andere toepassingen dan spelen. Afgesproken werd om de mogelijkheden van andere locaties te onderzoeken op haalbaarheid en wenselijkheid. Belangrijke eisen voor het bestuur zijn de bereikbaarheid voor de wijk, veilige routes voor de kinderen om op de locatie te kunnen komen, uitbreiding van de jonge gebruikers door voor andere wijken ook veilig en goed bereikbaar te zijn en meer mogelijkheden om activiteiten te ontwikkelen. Er lag al een wens om de bestaande locatie uit te breiden met extra ruimtes om zo aan de bestaande vragen tegemoet te kunnen komen. Het opzetten van een nieuwe speeltuin op een andere locatie biedt nog meer mogelijkheden en ruimte om door te kunnen groeien tot volwaardig wijkcentrum. 

Samen met de projectontwikkelaar en de gemeente is het bestuur op zoek gegaan naar mogelijke locaties om een nieuw soort natuurlijke speeltuin te kunnen ontwikkelen. Een van de opties die vanaf het begin op tafel lag is het verhuizen van de tuin richting het spoorbos aan de andere kant van de wijk, tegen de spoorlijn aan. Een van de grote voordelen van deze locatie is het oude politiebureau dat in de ontwikkeling van het geheel een rol kan spelen. Ook biedt het bos met de bestaande begroeiing mogelijkheden om spelen voor de jeugd op een geheel nieuwe manier invulling te geven. Door gebruik te maken van de bestaande begroeiing wordt het mogelijk om natuurlijk spelen te ontwikkelen, waarbij op een veilige manier gebruikt gemaakt wordt van de natuur en het spelen op andere manieren te stimuleren. Hierdoor kan de tuin ook tijdens zeer warme periodes gebruikt worden zonder gevaar voor de gezondheid van de kinderen. Denk hierbij aan looppaden door de bomen, schommels in de bomen en klim-klauter netten richting boomhutten. Ook aan de kleine kinderen wordt gedacht, door in de directe nabijheid van het gebouw een afgesloten, veilige speelomgeving te bieden met toestellen op hun specifieke niveau. Ook kunnen we op deze locatie de jeugd meer bekend maken met wat er leeft tussen de bomen met bijvoorbeeld insectenhotels.  

Belangrijk bij de totstandkoming van de nieuwe locatie is voor de stichting duurzaam en waar mogelijk circulair te bouwen. Niet alleen voor de nieuwbouw, ook de bestaande bouw en haar aanpassingen zal zo duurzaam en toekomst-proef mogelijk gerealiseerd worden. Zo wil de stichting naast het bestaande gebouw een nieuwe aanbouw plaatsen die verbonden is met het bestaande gebouw door middel van een overdekte loopbrug. Hierdoor kunnen op de begane grond van het bestaande gebouw kleine vergaderruimtes en kantoorruimtes voor de stichting en haar gebruikers worden gecreëerd. De aanbouw zal dan bestaan uit twee boven elkaar geplaatste ruimtes. De bereikbaarheid voor mindervaliden wordt gewaarborgd door in het nieuwe deel een lift te plaatsen, waardoor ook het bestaande gebouw voor deze groep toegankelijk wordt. Er wordt rekening gehouden met de bereikbaarheid voor verschillende voertuigen, zodat ook gebruikers zoals met name de Voedselbank op veilige manier hun bevoorrading kunnen regelen. 

Onze uitdaging: het realiseren van de plannen

Het opzetten van een nieuw gebouw en de ontwikkeling van de beoogde natuur speeltuin vraagt een grote investering van de stichting.  Doorontwikkeling van het huidige wijkcentrum naar Dorpshuis is voor de stichting een logische ontwikkeling om haar doelstellingen mogelijk te kunnen maken. Daarnaast anticiperen we op de input die ons vanuit de gemeenschap bereikt om in te kunnen spelen op de ontwikkelingen die wij zien.  

Hoofddoel is een gebouw te kunnen realiseren zonder een hoog bedrag aan maandelijkse vaste lasten, dit om de huuropbrengsten op het niveau van het huidige gebouw te houden. Verhoging van de huurprijs is geen optie omdat hierdoor een groot aantal van onze gebruikers nergens meer terecht kunnen, terwijl dit zo belangrijk voor de sociale cohesie binnen de gemeenschap in Winterswijk.

Tot slot

In de afgelopen jaren heeft ’t Kreil zich bewezen als volwaardige partij binnen het maatschappelijke veld van Winterswijk. We zien dat er door ontwikkelingen binnen de gemeente steeds meer behoefte ontstaat aan activiteiten en betaalbare ruimte om initiatieven te kunnen ontwikkelen. Hetzij door ons, hetzij door andere partijen. Niet iedere partij heeft hiervoor de middelen. Graag bieden we ze een kans om het verschil te maken!